Wat is goede voeding voor een Slank en Fit lichaam?

Goede voeding is voeding dat o.a rijk is aan:
goede koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en vezels.

Ons lichaam is van nature gebouwd om te bewegen, te jagen en voedsel te zoeken. In onze huidige samenleving zijn we echter van alle gemakken voorzien en is dit niet meer nodig….

Overgewicht vaak door een ‘luxe’ probleem?

We leven momenteel in de tijd waar er meer mensen te zwaar zijn dan dat er mensen ondervoed zijn. Het is in de westerse wereld moeilijker om niet te veel te eten dan om voldoende voeding te vinden.

Door antibiotica, moderne chirurgische technieken, betere hygiëne, vaccinatie en ook de veel betere algemene voedingstoestand is de gemiddelde levensverwachting sterk gestegen.

Elk voordeel heeft zijn nadeel. Ondanks de toegenomen levensverwachting is er een afname van het aantal gezonde levensjaren. We krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met de typische westerse ziekten die vaak een chronisch karakter kennen. Leven in de moderne westerse wereld betekent voor steeds meer mensen ongezond zijn en rondlopen met een te hoog vetgehalte!

Ga weer eten om je lichaam te dienen!
Het menselijk lichaam werkt qua spijsvertering al 10 duizenden jaren hetzelfde, echter lijkt de gemiddelde voedingsinname tegenwoordig totaal niet op wat we vroeger aten! Totdat we ons actief met de productie van voeding zijn gaan bezighouden aten we alleen wat de natuur ons te bieden had.

Het probleem is dat tegenwoordig meer dan 70 % van onze voeding ‘niet-oorspronkelijke voeding’ is! Daarnaast is ook ons bewegings- en stresspatroon  sterk veranderd.
Gevolg: Meer ziekten en mensen met overgewicht!

 

Reminder! Wat zijn belangrijke functies van voeding?

Voedsel heeft als belangrijke taak het lichaam van voldoende voedingsstoffen te voorzien. De voeding levert ons brandstoffen, bouwstoffen en  beschermende stoffen.

Brandstoffen verschaffen energie. Energie is nodig voor “inwendige arbeid” zoals ademhaling, spijsvertering, hartwerking,… en voor “uitwendige arbeid” b.v. sporten, bewegen, fietsen, werken en wat dacht je waar het leven om draait.. SEKS! Word overigens ook vaak voortplanting genoemd wanneer het iets minder intensief en spannend isJ

Bouwstoffen zijn nodig voor de opbouw van het lichaam (groei en ontwikkeling) en voor de voortdurende hernieuwing van de weefsels. Belangrijke bouwstoffen zijn eiwitten, water en bepaalde mineralen.

Beschermende stoffen zoals vitamines, mineralen, spoorelementen en voedingsvezels zorgen voor de goede werking van het organisme en verhogen de weerstand tegen ziekten.

In welke voedingsmiddelen vind ik wat?

Brandstoffen halen we hoofdzakelijk uit koolhydraten en vetten.
De belangrijkste bronnen zijn: Groente, fruit en granen. Ook de gezonde vetten uit bijvoorbeeld noten en vette vis leveren onze goede energie!

Bouwstoffen halen we hoofdzakelijk uit eiwitten.
De belangrijkste bronnen zijn: Eieren, mager vlees, vis en zuivel (beperkte keuze).
Daarnaast leveren ook bijvoorbeeld bladgroente, zeewier en zaden veel belangrijke bouwstoffen!

Beschermende stoffen halen we eigenlijk uit de meeste voedingsmiddelen.
Maar ook hier hebben we een bepaalde voorkeur. Voedingsmiddelen met veel vitaminen, mineralen en antioxidanten halen we uit: Groente, fruit, supervoeding en aanvullende suppletie!

Om je een beter beeld te geven wat we allemaal nodig hebben… heb ik hieronder de voedselpiramide geplakt volgens de altijd Slank en Fit methode:


Voor meer handige voedingsmiddelen verwijs ik je graag naar mijn blog;  

Wat zijn nou handige boodschappen in de supermarkt?’

 

Mocht je vragen, opmerkingen of tips hebben naar aanleiding van dit blog, dan kan je deze altijd onderaan dit blog plaatsen.

‘Leef met passie, in volle gezondheid’

Mathijs Bos
Personal Lifestyle coach

P.S Ik waardeer het echt enorm wanneer je dit Blog deelt met anderen en/of beloond met een ‘LIKE’!

Over Mathijs Bos

Personal Lifestyle Coach
Dit bericht werd geplaatst in VOEDING, Voor Altijd Slank En Fit en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Wat is goede voeding voor een Slank en Fit lichaam?

  1. Pingback: Heb jij misschien ook last van een trage vetverbranding? | Tjekken

Plaats een reactie