Maak een duidelijke planning!

Naast je verantwoordelijkheid nemen is het belangrijk om voorgoed af te rekenen met jouw onhandige overtuigingen en excuses! Je bent vastberaden dat je jouw afslankdoel gaat halen en weet dat falen geen optie meer is.

Als je al eens zonder succes hebt geprobeerd om af te slanken, weet je in ieder geval wat niet werkt, toch?

Onthoud dit:


In stap 2 hebben we het gehad over het belang van de Waarom wel. Je weet nu niet alleen wat en wanneer je graag wilt bereiken… Maar vooral het WAAROM!

De beslissing is dus gemaakt, je doel heb je volledig in het vizier en je kan niet wachten om te gaan starten… Maar hoe ga je dit aanpakken?

 Plan je uitdaging van het eind tot het begin!

Vergelijk jouw doelstelling (afslanken) eens met het plannen van een reis naar een hele mooie bestemming… Je hebt bijvoorbeeld bedacht dat het heel gaaf zou zijn om met een olifant door de Jungle van Thailand heen te wandelen. (of neem jouw eigen droomreis in gedachten) Wanneer je besluit om dit te gaan doen weet je waarschijnlijk ook wat, waar, wanneer en waarom je dit wilt gaan doen.

Is het dan ook niet zo, dat je eerst bewust kijkt waar je huidige situatie, voordat je begint met je planning? In de meeste gevallen, JA!

Denk bijvoorbeeld aan je startpunt, je woonplaats. Je begrijpt wel dat het al een andere (reis)planning word voor iemand die in het centrum van Amsterdam woont, of iemand die woont in een hutje op de hei. Andere voorbeelden die invloed hebben:

Je huidige financiele plaatje? Start je met je planning met een bedrag van 1000 euro of 10.000 euro?” Een wereld van verschil qua mogelijkheden, toch?

En wat dacht je van je huidige kennis over reizen, of Thailand zelf. Het maakt wel degelijk uit of je al vaker naar Thailand bent geweest of misschien nog nooit je eigen stad hebt verlaten, nietwaar? En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het belangrijkste is dat je begrijpt wat het effect van ‘weten waar je nu staat’ is.

Oke, ik begrijp het belang van ‘weten waar je nu staat’…  Hoe ga ik verder? 

Om jouw gewenste doel sneller te bereiken en weerstand en stress in je uitdaging tot een minimum te beperken is een goed uitgewerkt plan/strategie, een must!

Beknopte samenvatting uit: Doelen stellen doe je zo!:

  1. Start met het volledig uitwerken van je doel, je Gewenste Situatie.
  2. Breng vervolgens zo concreet mogelijk in kaart waat je NU staat, je Huidige Situatie.
  3. Zet beide situaties op papier en trek een rechte lijn tussen de GS en de HS.
  4. Bedenk wat een realistische tijdsduur is en noteer deze op de lijn.
  5. Verdeel de tijd in kortere periode. Is jouw doel bijvoorbeeld 9Kilio afslanken en geef je jezelf daar 3 maanden voor. Verdeel de lijn dan in 3 gelijke delen.
  6. Ga nu in stappen vanaf de GS(gewenste situatie) terug naar de HS(huidige situatie) en vraag jezelf steeds af: Wat is dan mijn gewicht? Wat is mijn gedrag? Hoe voel ik me dan?  Welke gedachten heb ik hier?

TIP1: Houd tijdens het maken van je planning rekening met de ‘wat als’ situaties. Zorg dat je vooraf oplossingen gaat creëren voor je valkuilen en moeilijkere momenten. Veel mensen haken namelijk af als ze voor een situatie komen te staan waar ze niet op voorbereid zijn.

TIP2: Probeer voor optimaal resultaat het wiel niet zelf uit te vinden. Laat je helpen door iemand die al jarenlang ‘mensen begeleid naar Thailand’ (Lees streefgewicht) Oftewel, vraag om advies bij een Gecertificeerde trainer/coach!*

*Zoek op internet! Tegenwoordig kun je bijna in elke woonplaats wel terecht voor een goed basis advies bij een fitnessinstructeur en/of personal trainer. Vaak nog gratis ook!

Vraag: Wat is echt van belang tijdens het in kaart brengen van mijn huidige situatie?

Antwoord: Laat in ieder geval een persoonlijke anamnese, fittest en bodyanalyse afnemen voor dat je gaat starten!

Wat is allemaal handig om te weten?

  • Huidige lichaamssamenstelling

Wat is je lichaamstype? Lichaamsgewicht? Vetpercentage? Vetvrije massa? Spiermassa? Lichaamsomtrek?

  • Voedingsinname

Welke voeding eet je dagelijks? Wat is de voedingswaarde? Verhouding koolhydraten, eiwitten, vetten? Hoe vaak eet je? Hoeveel eet je? Waarom?

  • Metabolisme

Hoeveel calorien verbrand je in rust? En wat is je werk en sportbelasting?

  • Belastbaarheid

Wat is je conditie? En hoe zit het met je spierkracht? Heb je beperkingen/blessures?

  • Levenstijl algemeen

Rook je? Drink je alcohol? Pak je vaak de auto? Heb je een zittend beroep?

  • Zelfbeeld

Ben je blij met je zelf? Heb je onzekerheden? Zou je iets willen veranderen in je leven?

  • Energie en stemming

Ben je over het algemeen energiek of juist vermoeid? Ervaar je meer versterkende emoties zoals zekerheid/plezier of vaker afbrekende emoties zoals onzekerheid/pijn?

  • Overtuigingen. Wat geloof je?

Is afslanken voor jou wel mogelijk? Of denk je al van niet? Moet je om af te slanken gewoon weinig eten? Of is een gezonde balans handig?

Heb je bovenstaande punten doorgenomen?Het is niet de bedoeling dat je er door afschrikt, maar juist dat je je laat inspireren. Had je al aan alle punten gedacht? Of geeft het je inzichten wat je beter en/of anders zou kunnen doen?  Onderschat het belang in ieder geval niet!

Net zoals bij jouw planning naar die mooie vakantie richting Thailand, als bij het afslanken, is een uitgebreide voorbereiding van essentieel belang om te slagen!

Stel je nog eens voor… dat je exact hebt uitgerekend welke vervoersmiddelen je nodig hebt, wat de kosten zijn, welke inentingen je moet halen en hoe lang het gaat duren voordat je op die olifant zit…

…maar even vergeten bent dat je wellicht ook je paspoort moest verlengen?! Dan kan het zomaar zijn dat je een hele hoop voor niks hebt gedaan en weer terug bent bij af…    In je eigen land, in je eigen huis en met je eigen ongewenste gewicht!!

 

We hebben tot nu toe geleerd dat:

  • We verantwoordelijkheid zijn voor ons eigen resultaat. Stop met excuses!
  • Succes niet het gevolg is van geluk, maar van continu doen wat daar voor nodig is!
  • Falen niet bestaat, zolang je maar leert van wat niet werkt en er iets mee doet.
  • Het resultaat wat we nu hebben enkel het gevolg is van wat we tot nu hebben gedaan, gevoelt en gedacht!
  • Onze focus alles bepaalt! ‘Het enige wat kan groeien is datgene waar we energie aan geven!’
  • Het WAAROM je iets wilt bereiken ontzettend belangrijk is om daar te komen!
  • We eerst het doel volledig gaan uitwerken, gewenste situatie.
  • Als je weet waar je naar toe wilt, en een plan wilt maken om daar zsm te komen, je eerst zo volledig mogelijk moet gaan uitwerken waar je NU staat, huidige situatie.
  • Een persoonlijke anamnese, fittest en bodyanalyse handig zijn om mee te starten.
  • We het wiel beter niet zelf uit kunenn vinden en dat een goed basis advies vaak al gratis verkregen kan worden.
  • Herhaling van doen wat werkt, een belangrijke factor is voor succes!

 ‘Jouw resultaat is voor mij het enige dat telt’ 

M.O.R.E Coach Mathijs Bos

 Extra: Wil jij de technieken leren om met succes jouw gewenste doelen te bereiken? Laat dan een comment achter onderaan het Blog en geef ons jouw feedback! Als dank ontvang jij dan van ons het volledige document: Doelen stellen doe je zo!

Over Mathijs Bos

Personal Lifestyle Coach
Dit bericht werd geplaatst in Voor Altijd Slank En Fit en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Maak een duidelijke planning!

  1. Marlin zegt:

    Heel goed stuk weer!!!!!!

  2. Ben weer bezig om me balans terug te krijgen, en is dan heel fijn dat ik alle punten nog kan nalezen om de puntjes weer even op de I te zetten. Met deze informatie en jouw hulp gaat me dat zeker lukken!

  3. Asha zegt:

    Goed stuk Mathijs, wat ik ook wel eens gebruik is ‘falen bestaat niet, enkel uitgesteld succes’ of falen is een kans krijgen met nieuwe informatie opnieuw te beginnen’ .
    Keep up the good work..
    Asha

Plaats een reactie